Методичні рекомендації щодо проведення територіального етапу
Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних
робіт «Юний дослідник»
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді з 2006 року започаткували щорічний Всеукраїнський конкурс дослідницько-експериментальних робіт із природознавства «Юний дослідник» (далі - Конкурс).
Основним завданням конкурсу є формування в учнів первинних екологічних знань, залучення їх до активної пізнавальної, трудової та суспільно-корисної роботи, пошук і підтримка дітей, які виявили здібності до експериментальної та дослідницької роботи в напрямі природознавства; створення умов для творчої самореалізації учнів.
До участі в Конкурсі запрошуються учні, вихованці закладів загальної середньої та позашкільної освіти віком від 9 до 11 років, які займаються експериментально-дослідницькою діяльністю в галузі біологічних наук.
Територіальний етап Конкурсу проводиться 27 березня 2024 року;
Для участі в Конкурсі необхідно до 26 березня 2024 року заповнити заявку за посиланням: https://forms.gle/UKPcpQCCgEpBDcRKA
В описі дослідницько-експериментальної роботи зазначається тема та мета дослідження, аналіз отриманих результатів, висновки.
Усі матеріали подаються державною мовою.
Обсяг роботи – не більше 10 аркушів.
Оформлення роботи має відповідати вимогам щодо оформлення наукових робіт учнів-членів Малої академії наук України.
Для більш повного висвітлення результатів дослідження роботи можуть бути ілюстровані фотоматеріалами, малюнками, картами маршрутів тощо.
Конкурсом передбачено проведення учнями дослідницько-експериментальної роботи за наступними напрямками:
«Я і природа»;
«Рослини навколо нас»;
«Тваринний світ»;
«Охорона здоров’я»;
«Народознавство, краєзнавство».
Переможці та призери територіального етапу Конкурсу нагороджуються грамотами ЗБДЮТ. Роботи переможців (І місце) направляються для участі в обласному етапі Конкурсу.
Рекомендована тематика дослідницько-експериментальних робіт
Тематика робіт з учнями 3-6 класів визначається шкільним курсом природознавства (предмета "Я досліджую світ") та програмами гурткової роботи з учнями молодших класів.
I. «Я і природа»
• Досліди на визначення якості та стану води
• Дослідження різних типів ґрунту
• Визначення глибин зволоження ґрунту в залежності від його складу;
• Властивості вітру та їх використання людиною
• Установлення залежності між висотою стояння сонця на стан об’єктів природи
• Сезонні фенологічні спостереження
• Дослідження зв’язку між тваринним та рослинним світом.
• Дослідження причин забруднення оточуючого середовища
• Дослідження води – середовища існування живих організмів.
• Вивчення взаємозв’язків компонентів ландшафту.
II. «Рослини навколо нас».
• Дослідження умов проростання рослин
• Розмноження рослин різними способами.
• З’ясування значення вітру для рослин.
• Рослинний годинник.
• Дослідження пристосувань рослин до захисту.
• Залежність між станом ґрунту та розвитком рослин.
• Знайомство з рослинами, що живуть у воді (прибережній зоні).
III. Тваринний світ.
• Дослідження кормової бази для тварин куточку живої природи.
• Дослідження та визначення гостроти зору, нюху, слуху у тварин.
• Дослідження орнітофауни своєї місцевості.
• Спостереження та дослідження молюсків.
• Дослідження сезонних змін видового складу птахів своєї місцевості.
• Дослідження пристосувань тварин до життя в природі.
• Дослідження сезонних змін у житті тварин (дикої природи, живого куточку).
• Дослідження умов утримання акваріумних рибок.
IV. «Охорона здоров’я»
• Дослідження та вивчення лікарських рослин.
• «Як потрапили до нашого організму мікроби».
• Дослідження біологічних ритмів людини та їх вплив на самопочуття людини.
• Дослідження зубної пасти на стан зубів.
• Дослідження впливу домашніх тварин на самопочуття та емоційний стан людини.
V. «Народознавство, краєзнавство»
• Перевірка народних прикмет.
• Тварини у творчості українського народу.
• Рослини-символи України.
• Рослини та тварини в український символиці.
• Календарні свята та обряди українського народу.
• Застосування рослин у національній кухні свого регіону.
• Вивчення історії формування ландшафту свого краю.
• Рослини та тварини біблейських сюжетів.